Završen projekt „Učka 360°“

Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, pomoćnica ravnatelja SAFU-a Matea Radić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić i ravnatelj Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer.

Ravnatelj Vasilić zahvalio je svima na doprinosu za uspješnu realizaciju projekta »Učka 360°« koji su u protekle tri i pol godine provodili JU PP Učka i partneri Općina Kršan i Udruga BIOM, s ciljem unapređenja posjetiteljske infrastrukture u Parku, ali i zaštite okoliša, prirodne i kulturne baštine.

„Zahvaljujući ovom projektu, osim Centra za posjetitelje Poklon, koji je nakon što je otvoren 25. svibnja, već postao glavna polazišna točka za daljnje istraživanje svih ljepota PP Učka, otvorena su još četiri infrastrukturna objekta: Volonterska postaja Podmaj, Ornitološka postaja Rovozna, Dom mladih u Lovranskoj Dragi, te interpretacijski centar Vlaški puti“, rekao je ravnatelj Vasilić.

Gradonačelnik Grada Opatije Fernardo Kirigin izrazio je zadovoljstvo što je u prekrasnom PP Učka, otvoren izniman objekt koji Učki daje novi bogati sadržaj.

„Opatija je destinacija cjelogodišnjeg turizma, a ujedno i destinacija u kojoj je sve zastupljeniji turistički sadržaj u zaleđu. Svjedočimo novim  trendovima u kojima naši gosti traže osamu, boravak u prirodi i vrhunski smještaj izvan grada“, kazao je gradonačelnik Kirigin.

Pomoćnica ravnatelja SAFU-a Matea Radić čestitala je korisniku i partnerima na uspješnoj realizaciji projekta. „Radi se o jednom od najvećih projekata unutar Poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a kao pokazatelj uspješnosti govori nam i to da je do sada odobreno preko 90% troškova projekta te da su brojni pokazatelji već ostvareni, no najveća vrijednost projekta ogleda se u sadržajima koji su dostupni posjetiteljima u obnovljenom Centru za posjetitelje te ostalim sadržajima financiranima iz projekta“, izjavila je Radić.

U okviru Poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode ukupno je ugovoreno 17 projekata ukupne vrijednosti 691,1 milijuna kuna od čega je 486,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na području Istarske te Primorsko-goranske županije u okviru ovog poziva ugovorena su tri projekta ukupne vrijednosti 99,3 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 65,2 milijuna kuna.

Skip to content