Završen projekt zaštite rta Kamenjak

Tijekom 13 mjeseci trajanja projekta, sve planirane aktivnosti uspješno su provedene, što je rezultiralo većom razinom zaštite prirode na rtu Kamenjak u Istri i Pohorju kraj Maribora. Projektom KaPo poboljšano je održivo upravljanje zaštićenim područjima, osnaživanjem kapaciteta lokalnih institucija i organizacija, te pojačanjem mjera zaštite prirode. Tako se novoosnovana Kuća prirode Kamenjak u Premanturi, smatra glavnim rezultatom projekta, a predstavlja svojevrsni posjetiteljsko-edukacijski centar, gdje se posjetitelji i ljubitelji Kamenjaka mogu informirati i educirati o njegovim prirodnim vrijednostima. Značajan broj posjetitelja Kuće prirode Kamenjak, kao i brojni edukacijski programi, doprinose održivom korištenju površinski velikom krajoliku. Na području zaštićenog krajolika uređen je znatan broj pješačkih i biciklističkih staza, dok je određen broj cesta zatvoren za promet, kako bi se posjetiteljima omogućio što kvalitetniji boravak u prirodi.

Projekt „Zajedničko upravljanje zaštićenim područjima Kamenjak i Pohorje – KaPo”, provodila je Općina Medulin u partnerstvu s nevladinom udrugom „Zelena Istra” i javnim ustanovama „Kamenjak” i „Natura Histrica”, te općinama Ruše, Rače-Fram, Hoče-Slivnica i Maribor u Sloveniji.

Projekt se financirao sredstvima programa Phare 2005, u iznosu od 114.173,55 eura (73,3 posto), dok je ostatak sredstava, 41.588,45 eura, osigurala Općina Medulin i javna ustanova „Kamenjak”.  

Skip to content