Završen Twinning projekt jačanja upravljanja ljudskim potencijalima MUP-a

Time je zaključen projekt započet u studenom 2007. godine koji je Europska unija financirala s milijun i 280 tisuća eura.

Zemlja partner u provedbi projekta bila je Republika Francuska, a ključni partneri francusko Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za administrativne poslove nacionalne policije Francuske i Sveučilište Auvergne.

Kako je istaknuo glavni ravnatelj policije Vladimir Faber, svrha projekta bilo je otklanjanje negativnih posljedica socijalističkog sustava u kojemu je policija štitila vlast, a ne građane, te transformacija policije u javni servis građana. Ulaganjem u ljudske potencijale, promjenom kulture i filozofije, stvoreni su preduvjeti za izgradnju policije demokratskog društva, rekao je Faber. Istaknuo je i depolitizaciju policije, prilagodbu policijskih zvanja novim potrebama, određivanja sustava stimulacije i unaprjeđivanja službenika.

Budući da je policija karijerna i hijerarhijska služba, demokratski sustav zahtijeva transparentnost ulaska u policijski sustav, napredovanja i odabira najboljih kadrova. Upravo je ovaj projekt, u kojemu su iskorištena iskustva najboljih europskih policija, omogućio brzu transformaciju i prilagodbu velikog policijskog sustava, rekao je ravnatelj policije.

Istaknuo je kako, u svrhu reforme, predstoji još donošenje cijelog niza propisa – od novog zakona o policijskim ovlastima do cijelog niza pravilnika – o nagrađivanju, napredovanju i školovanju policijskih djelatnika.

Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert rekao je kako je ovaj projekt dio globalnih promjena hrvatske državne i javne uprave u sklopu pristupanja EU. Njime je završena prva faza u kojoj su stvoreni temelji, a konačna reforma i realizacija svih postavljenih ciljeva očekuje se do 2011. godine, rekao je Degert. (Hina)

Skip to content