Završena obnova Dvorca Pejačević i Gradskog parka u Virovitici

– Ovaj projekt je naš virovitički Oscar i od srca zahvaljujem svima koji su na njemu radili, od agencije VTA koja je izradila i prijavila projekt, partnera, do svih tvrtki uključenih u obnovu i revitalizaciju Parka. Zahvaljujem konzervatorima, nadzoru, svima koji ovih dana rade muzeografsko opremanje, kao i onima koji su svoj obol projektu dali kroz dizajn i brendiranje. Moram u ime tima pohvaliti izvrsnu suradnju sa SAFU-om, koji je svojom stručnošću i energijom na svakom koraku projekta bio svijetao primjer kako javna uprava može efikasno raditi, izjavila je na konferenciji Đurđa Aragović, voditeljica projekta “5 do 12 za Dvorac”.

Okosnica tog projekta bila je obnova Dvorca Pejačević s bogatom povijesti i iskorištavanje njegovog potencijala za stvaranje muzeja Drveno doba koji će Viroviticu svrstati u red gradova s iznimnim turističkim, ali i kulturnim potencijalom. Otvorenje muzeja Drveno doba u novoobnovljenom Dvorcu, kao i suvenirnice, male multimedijske dvorane, prostora za edukaciju, restorana te kafića čiji će interijer također biti u skladu s krovnom temom – drvom, u planu je početkom listopada.

– Radi se o novom postavu koji nije više klasični postav za većinu muzeja, već je tematski, gdje smo s koncepcije postava zbirki prešli na interdisciplinarni prikaz teme. U cijeloj toj priči smo se odlučili za drvo kao temu, odnosno suodnos drveta i čovjeka, jer je čovjek biće koje je oduvijek baratalo drvetom.

Svaki društveni interes je koristio drvo kao materijal i upravo zato razvijamo Drveno doba, doba koje traje oduvijek, traje danas, kada smo ga izuzetno svjesni, ali trajat će vjerojatno i ubuduće, s obzirom na ekološku osviještenost. Temu razvijamo kroz tri podcjeline: obitelj, gdje idemo od ishodišta drveta do intimnog ljudskog svijeta, druga je privređivanje u svrhu stjecanja sredstava za život, a treća je društveni život i duhovnost – kazala je Mihaela Kulej, ravnateljica i viša kustosica u Gradskom muzeju Virovitica, dodavši kako je u cijelom radnom procesu uspješno ishodovana i verifikacija Ministarstva kulture za novi stalni postav. Nositelj projekta “5 do 12 za Dvorac” je grad Virovitica, a projektni partneri su Turistička Zajednica Grada Virovitice, Turistička Zajednica Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije te Drvni klaster Virovitičko-podravske županije. Projekt je napisala Razvojna agencija VTA, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Dvorac, park i šetnica danas su na ponos gradu i svim sugrađanima, ali i cijeloj županiji. Riječ o viziji na kojoj se radilo punih 14 godina i danas predstavlja ne samo najveći gradski projekt u povijesti, nego služi i kao primjer ostalima što se može postići kada se radi zajedno. Virovitica je danas jedan od rijetkih gradova u Europi čije su centralno ishodište upravo Dvorac i park. To nam je poticaj da i dalje razvijamo grad – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i napomenuo kako je projekt promijenio ne samo razmišljanje građana, nego i poduzetnika te Viroviticu svrstao na turističku kartu Hrvatske, ali i Europe, kao mjesto koje svakako treba posjetiti.

Završnoj konferenciji Integriranog razvojnog programa „5 do 12 za Dvorac“ nazočili su brojni uzvanici, među kojima su bili saborski zastupnici Tomislav Tolušić i Josip Đakić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predstavnici tvrtki i drugih institucija koje su sudjelovale u realizaciji projekta.

Izvor: https://www.turizmoteka.hr/

Skip to content