Završetak ugovaranja sredstava u okviru I komponente programa IPA za programsku godinu 2011.

Dana 21. svibnja 2015. istekao je rok za ugovaranje sredstava u okviru I komponente programa IPA (Pomoć u tranziciji i jačanje institucija) za programsku godinu 2011. Ukupno dodijeljena sredstva unutar navedene programske godine iznose 26,77 milijuna eura od čega je ugovoreno ukupno 25,44 milijuna eura, što iznosi 95,05% dodijeljenih sredstava, čemu valja pridodati iznos nacionalnog sufinanciranja od 4,2 milijuna eura.

U okviru navedenog iznosa potpisano je ukupno 83 ugovora za provedbu 10 projekata predviđenih Financijskim sporazumom potpisanim između Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske. Popis projekata nalazi se pod dokumentima.

Iznos neugovorenih sredstava u najvećem dijelu se odnosi na uštede ostvarene u provedenim postupcima javne nabave, ugovaranjem po nižim cijenama čime nisu utrošena cjelokupna novčana sredstva predviđena Financijskim sporazumom. Ostvarene uštede rezultat su tržišnog natjecanja i imaju pozitivan učinak na proračune Europske unije i Republike Hrvatske.

Krajnji rok za završetak provedbe ugovorenih projekata je 21. svibnja 2018. godine, dok je krajnji rok za izvršenje plaćanja 21. svibanj 2019. godine.

Projekt s najvećim iznosom u sklopu ove programske godine je „Potpora racionalizaciji mreže sudova“ u sklopu kojeg je potpisano 14 ugovora ukupno vrijednih 8,1 milijuna eura. Radi se o projektu kojem je cilj poboljšanje radnih uvjeta mreže sudova (preuređenje i obnova pet objekata županijskih i općinskih sudova u Osijeku, Sisku, Valpovu, Benkovcu i Ivanić Gradu), dva ureda općinskih državnih odvjetnika te jednog prekršajnog suda.

Pored toga, kroz navedenu programsku godinu financiraju se i sljedeći infrastrukturni projekti: „Izgradnja i opremanje centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa“, „Unapređenje kapaciteta Prihvatnog centra za strance (maloljetnike i druge ranjive skupine ilegalnih migranata)“, „Uređenje i opremanje prostorija PNUSKOK-a Osijek i Rijeka“ i mnogi drugi projekti jačanja administrativnih kapaciteta.

Posebno bismo istaknuli i „Program razminiranja u područjima pogođenim poplavom“ kojim se financira razminiranje poplavljenih šumskih područja na području Vukovarsko-srijemske županije, te razminiranje područja Osječko-baranjske županije s ciljem provođenja mjera zaštite od poplava i požara. Projekt je vrijedan gotovo 4,8 milijuna eura.

ProvedbaI komponente programa IPA „Pomoć u tranziciji i jačanje institucija“ je usko povezana s ispunjavanjem obveza koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. U sklopu nje financiraju se projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava i anti-diskriminacije, projekti jačanja nevladinog sektora, zaštite kulturnih i prirodnih bogatstava, poreza, prometne politike, zdravlja i zaštite okoliša. Korisnici I komponente programa IPA su tijela državne i javne uprave, ustanove i neprofitne organizacije.

Od 2009. godine kada je započela s ugovaranjem I komponente programa IPA, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije je do 21. svibnja 2015. potpisala 423 ugovora vrijedna ukupno 191 milijun eura.

U iduće dvije godine Središnjoj agenciji predstoji još završetak ugovaranja I komponente programa IPA za programske godine 2012. i 2013. te Prijelaznog instrumenata, koji predstavlja privremeni instrument namijenjen novim zemljama članicama Unije u prvim godinama članstva.

Skip to content