Završio CARDS 2004 Twinning projekt za provedbu Okvirne direktive o vodama

Na današnjoj završnoj svečanosti u Zagrebu stalni savjetnik Stephan von Keitz rekao je da je Twinning projekt prvi takav projekt u zaštiti okoliša kojim se nastoji poboljšati upravljanje vodama. Dodao je da je osobito istaknuto poboljšanje zaštite i održivo upravljanje vodama. Europska politika rijeke i jezera u dobrom stanju nastoji takvima održati i poboljšati, a one koje su izgubile taj status nastoji poboljšati kako bi se u njima povećala biološka raznolikost, rekao je.

Voditelj projekata za okoliš, energetiku i prirodna bogatstva izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Davor Percan rekao je kako je to bio jedan od najuspješnijih projekata.

Okvirna direktiva o vodama jedna je od najzahtjevnijih u zaštiti okoliša i u cjelokupnom zakonodavstvu Europske unije. “Nije samo zahtjevna tehnički, što se tiče ljudskih resursa, znanja i novih načina upravljanja, nego i financijskih resursa, jer zahtijeva velika ulaganja u infrastrukturu”, rekao je Percan. Istaknuo je kako su svjesni da je pred Hrvatskom još mnogo izazova u primjeni uredaba u zakonodavnome i financijskom pogledu, ali će EU kroz svoje infrastrukturne projekte Hrvatskoj uskoro, kad postane članica, kroz strukturne fondove i dalje pomagati u primjeni uredaba vezanih uz zaštitu voda.

Hrvatska ima 130-godišnju tradiciju uspješnog upravljanja vodama, no, kao zemlja kandidat, obvezna je integrirati nove zahtjeve usklađivanjem svojih propisa o vodama s onima Europske unije. Projekt je pružio pragmatičan pristup radi stručne provedbe Okvirne direktive o vodama te podupro Hrvatsku u postizanju nacionalnih ciljeva u korištenju voda i njihove zaštite te europskih obveza.

Međunarodni stručnjaci koje je vodio Stephan von Keitz pomagali su hrvatskoj Upravi za vode da pripremi svoje obveze u integriranom upravljanju vodnim resursima. (Hina) 

Skip to content