Završna konferencija projekta “Dnevni centar za starije osobe u Novskoj”

Održana je završna konferencija projekta “Dnevni centar za starije osobe u Novskoj”, vrijednog 1,4 milijuna eura, kojim se unaprijedila i opremila socijalna infrastruktura u svrhu prevencije institucionalizacije starijih osoba, čime doprinosi razvoju mreže izvaninstitucionalnih usluga za starije osobe na području grada Novske. Projekt se u cijelosti financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, a isti se provodi u partnerstvu s Gradom Novskom, Centrom za socijalnu skrb Novska te Gradskim društvom Crvenog križa Novska.

Projekt je stvorio preduvjete za poboljšanje kvalitete života starijih osoba. Objekt je rekonstruiran i opremljene su 23 infrastrukturne jedinice u skladu s najvišim standardima izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, edukacije za osoblje dnevnog centra i animiranje zajednice za međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje.

Zamjenik župana Mihael Jurić izrazio je zadovoljstvo ovakvim projektom kojim se starijim sugrađanima grada Novske omogućuje izvaninstitucionalna skrb kroz cjelodnevni i poludnevni boravak te dostavu obroka na kućni prag.

„Sisačko-moslavačka županija ulaže velika sredstva u podizanje kvalitete života naših stanovnika starije životne dobi. Potres je, na žalost, nanio štete na domovima za starije osobe u Petrinji, Glini i Sisku, ali zahvaljujući inicijativi župana Celjaka prema Vladi RH, sredstvima iz državnog proračuna obnavljaju se domovi u Glini i Sisku. Županija vlastitim sredstvima uređuje i prvi javni dom za starije osobe u Kutini te proširuje kapacitete domova u Sisku i Petrinji“, rekao je zamjenik župana Jurić.

Novska je s nestrpljenjem dočekala realizaciju ovog projekta koji je od iznimne važnosti za stanovnike starije životne dobi.

„Naši stariji sugrađani ovim su projektom dobili jednu uslugu više i to u jednom ovako lijepom prostoru kojeg smo uredili sredstvima EU i uz podršku Vlade RH i Sisačko-moslavačke županije. Našim starijim sugrađanima omogućili smo jedan topao drugi dom, odnosno prostor u kojem se mogu družiti“, istaknula je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

Dnevni centar za starije osobe u Novskoj dislocirana je jedinica Doma za starije osobe Sisak, čija je ravnateljica Ružica Čakširan također nazočila završnoj konferenciji u Novskoj, istaknuvši prednosti ovakvog projekta, jer korisnici mogu ostati živjeti u svojim domovima, a uz to koristiti usluge koje nudi Dnevni centar.

„Naši stariji sugrađani često su sami u svojim kućama i ponekad im je teško nešto skuhati ili su jednostavno usamljeni. Iz tog razloga je ovakva izvaninstitucionalna skrb od velike važnosti. U poludnevnom boravku imaju i pomoć stručnjaka i mogu dobiti sve potrebne savjete u vezi prehrane i zdravlja, a na raspolaganju su im socijalni radnici i psiholozi“, zaključila je Ružica Čakširan.

Ispred SAFU-a su konferenciji prisustvovale Jasna Domjanić i Kristina Čović.

Izvor: smz.hr

Skip to content