Završna konferencija projekta Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije (HOMER)

Naglasak provedbe projekta stavljen je na podizanje razine poduzetničke kulture, uvođenje dodatne obuke u poduzećima za rad s mladima, na razvoj novih obrazovnih programa stručnog usavršavanja, te programa za pomoć mladima pri razvijanju društvenih i generičkih vještina. 

Tako su u tri srednje škole postavljeni tzv. karijerni kutovi, kako bi se učenicima na licu mjesta pružilo više informacija i savjeta vezano za njihovu buduću karijeru. Također, u travnju je održan i vrlo posjećen Dan karijera, što je pokazalo kako je ovaj projekt ispunio jedan od ciljeva.

Stvorena su i četiri nova programa stručnog usavršavanja na području elektrotehnike, ugostiteljstva, građevinarstva i wellness turizma. U četiri škole na području Krapinsko – zagorske županije i grada Labina održano je natjecanje u rješavanju stvarnih poslovnih problema i virtualna škola poduzetništva, čije će se djelovanje nastaviti i nakon završetka projekta.

Provedene su opsežne analize stanja tržišta rada u Krapinsko – zagorskoj županiji i gradu Labinu, o postojećim mjerama potpore zapošljavanja mladih, te kako mladi doživljavaju poslodavce i obrnuto. Analize su pokazale da se potporni mehanizmi za zapošljavanje mladih u ove dvije regije tek razvijaju. Također, poslodavci i mladi nedovoljno su informirani o međusobnim očekivanjima, te je potrebno  kontinuirano raditi na povezivanju svih aktera na tržištu rada. Zasebna analiza zastupljenosti poduzetničkog obrazovanja u obaveznom školovanju, pokazala je da mladi nedovoljno razmišljaju o vlastitim poduzetničkim potencijalima i mogućnostima.

Vrijednost projekta iznosi 219,901.50 eura, od čega je Europska unija bespovratno dodijelila 164,926.13 eura. 

Skip to content