Završna konferencija Twinning projekta „Pružanje potpore u implementaciji moderniziranog zakonodavnog okvira zaštite osobnih podataka“ održana u Skoplju

Agencija za zaštitu osobnih podataka Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije te Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju u Skoplju, 7. listopada 2022., organizirali su završnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati Twinning projekta „Pružanje potpore u implementaciji moderniziranog zakonodavnog okvira zaštite osobnih podataka“.

Naime, Agencija za zaštitu osobnih podataka od lipnja 2021. provodila je EU projekt vrijedan 700.000 eura, u suradnji s partnerima iz Njemačke zaklade za međunarodnu suradnju (German Foundation for International Legal Cooperation – IRZ) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU). Cilj projekta bio je poboljšati zaštitu temeljnih prava i nacionalnog sustava za zaštitu osobnih podataka u Republici Sjevernoj Makedoniji, u skladu sa standardima iz zakonodavstva EU te unaprijediti rad Agencije za zaštitu osobnih podataka Republike Sjeverne Makedonije.

Zajedničkim naporom stručnjaka AZOP-a i partnera ostvareni su impresivni rezultati, čime je i ispunjena svrha samog projekta – olakšavanje implementacije Zakona o zaštiti osobnih podataka kroz izradu standardnih operativnih procedura, smjernica i održavanje edukativnih aktivnosti za zaposlenike Agencije u Sjevernoj Makedoniji te kroz izradu smjernica, vodiča i edukativnih materijala i održavanje edukativnih aktivnosti koje će voditeljima i izvršiteljima obrade olakšati usklađivanje s Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Tako je u 67 stručnih misija izrađeno ukupno 155 dokumenata (upute, smjernice, standardni operativni postupci, pravilnici, predlošci itd.) te održano 13 obuka o zaštiti podataka za više od 2500 voditelja obrade podataka.

Isto tako, projektom je bilo obuhvaćeno i podizanje razine svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka kao temeljnom pravu kod cjelokupne javnosti, s posebnim naglaskom na djecu i mlade; informiranje građana o njihovim pravima vezano za zaštitu osobnih podataka te poticanje građana da koriste svoja prava. U tu svrhu razvijeni su vodiči i brošure koje pokrivaju širok raspon tema, od prava ispitanika do online prijevara.

„Projekti poput ovog čine me optimističnim u pogledu budućnosti zaštite podataka. Moramo hitno pojačati napore u smislu provedbe zakona o zaštiti podataka, što se može dogoditi samo kroz blisku suradnju između zemalja. Vjerujem da će projekt koji danas završavamo značajno pridonijeti takvoj kulturi suradnje.“, poručio je Europski nadzornik za zaštitu podataka Wojciech Wiewiórowski.

Panel diskusijom na temu „Sigurnost podataka“, na kojoj su sudjelovali stručnjaci za zaštitu osobnih podataka iz Republike Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Njemačke, zatvorena je završna konferencija.

Skip to content