Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCentar

Projekt izgradnje i pokretanja Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije (BIOCentar) prvi je centar takve vrste u Republici Hrvatskoj.

BIOCentar će se nalaziti u sklopu budućeg istočnog kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju. Riječ je o inkubacijskom centru površine oko 4.500 m2 koji će poduzećima u razvoju u području bioznanosti i biotehnologije pružiti potrebne uvjete za obavljanje djelatnosti, i to u sljedećih pet područja aktivnosti: infrastruktura, inkubacijska podrška, transfer tehnologije, obrazovanje i umrežavanje.

Planirana infrastruktura BIOCentra sastoji se od poslovnih i laboratorijskih prostora za potrebe malih high-tech kompanija te od centralnog laboratorija prilagođenog za razvojni ciklus bio-proizvoda. Centralni će laboratorij sačinjavati sedam posebnih laboratorija: banka stanica, laboratorij za stanične kulture, laboratorij za mikrobne kulture, laboratorij za uzgoj mikroorganizama, laboratorij za izolacije staničnih produkata, bio analitički laboratorij te priprema medija i pufera.

Projekt se financira iz Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije (IPA), a riječ je o velikom, strateški važnom projektu, jedinstvenom u regiji, koji u posebno osmišljenom okružju udružuje centralni laboratorij i priručne laboratorije namijenjene stanarima centra te uredske prostore potrebne za njegovo poslovanje.

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Skip to content