Obnova željezničke pruge Vinkovci – Tovarnik – državna granica

Obnova željezničke pruge Vinkovci – Tovarnik – državna granica je  financijski najveći projekt u Republici Hrvatskoj koji se financira iz pretpristupnih fondova Europske unije i prvi kojim se sufinanciraju ulaganja u željezničku infrastrukturu.

Projekt se odnosi na obnovu dijela desetog koridora transeuropske željeznice (Trans European Network X. Corridor) koji je od velike važnosti za Republiku Hrvatsku i Europsku zajednicu.

Predmet projekta su dvije susjedne dionice na desetom koridoru od točke 256 km istočno od Zagreba u Vinkovcima, te između Vinkovaca i Tovarnika/državna granica sa Srbijom na trasi dugoj 33,48 km na istoku Hrvatske uz granicu.

Na navedenoj dionici prometovanje vlakom još uvijek nije normalizirano (posebno kad je riječ o signalizaciji), što je posljedica oštećenja nastalih tijekom Domovinskog rata. Stoga će realizacija ovog projekta pomoći da željeznički prijevoz postane konkurentniji, te da se poboljša vrijeme prijevoza i izjednači s vremenom cestovnog prijevoza. To će pridonijeti da se međunarodni cestovni promet preusmjeri na željeznicu, što će posredno utjecati i na poboljšanje zaštite okoliša. Dionica pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica sada je izvor kašnjenja i na koridoru i na državnoj granici sa Srbijom.

Nadogradnjom i obnovom opreme za željeznički prijelaz omogućit će se brzina vlakova od 160 km/h, za razliku od današnjih 40 km/h. Novost, koja se uvodi realizacijom navedenog projekta, jest daljinsko kontroliranje signalizacije i sustava za zaustavljanje iz novog centra na željezničkoj postaja Vinkovci.

Memorandum o financiranju za rehabilitaciju željezničke pruge na dionici Vinkovci – Tovarnik – državna granica  potpisan je u ukupnom iznosu od 75.761.000,00 eura. Europska komisija iz programa ISPA sufinancira projekt s iznosom od 28.789.000,00 eura (38 posto), dok je ostatak sredstava osiguran iz državnog proračuna RH.

U sklopu Memoranduma ukupno su potpisana dva ugovora o izvođenju radova, te jedan ugovor za pružanje usluga:

1. Ugovor o izvođenju radova potpisan je 14. svibnja 2008. s talijanskom tvrtkom SALCEF Construzioni Edili e Ferroviarie SpA. Ugovor je vrijedan41.766.847,33 eura, od čega Europska komisija bespovratno dodjeljuje 15.871.401,99 eura, dok je ostatak sredstava osiguran iz državnog proračuna.

2. Ugovor za pružanje usluga, odnosno za nadzor radova, potpisan je 24. srpnja 2008. sa španjolskom tvrtkom Técnica y Proyectos SA (TYPSA), u iznosu od 2.005.000,00 eura, od čega Europska komisija bespovratno dodjeljuje 38 posto sredstava.

3. Ugovor o izvođenju radova za prometnu signalizaciju i upravljanje prometom potpisan je 25. srpnja 2008. s talijanskom tvrtkom Bombardier Transportation Italy S.p.A. Unipersonal, u konzorciju s tvrtkom SITE SPA. Ugovor je vrijedan 16.411.114,98 eura, od čega  europska komponenta iznosi 6.236.223,69 eura, dok se projekt iz državnog proračuna financira s 10.174.891,29 eura.

Skip to content