Underground Istria

Projektom Underground Istria, kojeg je provodila Istarska županija, saniralo se devet otpadom najugroženijih speleoloških objekata, koji su bili nedostupni speleolozima zbog toga jer je pristup objektima bio zatrpan smećem. Nažalost velik broj njih bio je u direktnom doticaju s podzemnim vodama, koje su pak povezane s izvorima pitke vode. Tim projektom se radilo i na edukaciji tj. osviještenosti lokalnog stanovništva o nužnosti promjene ponašanja kako bi shvatili da se bacanjem otpada ugrožavaju izvori pitke vode. Također, uspostavljen je katastar speleoloških objekata u Istarskoj županiji te je izrađen elaborat valorizacije tih objekata iznimne prirodne vrijednosti.

Očišćeno je devet otpadom najugroženijih objekata – Pazinska jama, jama Polje kod Katuna Lindarskog, Brečevska jama na Tinjanštini, Jamorina u Pazinu, ponor kod Stancije Vergotini te jame Štifanići kod Baderne, Radoši kod Višnjana, Golubinka kod Kloštra i Dvori kod istoimenog sela nedaleko od Poreča.
Iz spomenutih lokacija izvučeno je 200 kubika otpada različite vrste, a na nekim mjestima pronađeni su i ostaci životinjskih lešina, lijekovi i plastika. jame su direktno povezane s podzemnim vodama, pa sav sadržaj pronađen u njima itekako može ugroziti izvorište pitke vode, a time i pogubno utjecati na ljudsko zdravlje.

Skip to content