Višnja maraska (Prunus cerasus var. Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane

Cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske.

Naime, prethodna istraživanja, na temelju kojih se i rodila ideja za ovaj projekt, pokazala su da se maraska odlikuje iznimnim ljekovitim svojstvima: sadrži protuupalna svojstva te je vrlo bogata antioksidansima koji potiču obnovu stanica. Nadalje, bogat je izvor prehrambenih vlakana, ne sadrži masti i kolesterole, zbog čega se preporučuje osobama s visokom razinom kolesterola u krvi, a sadrži i polifenole, koji preventivno djeluju u sprječavanju pojave raka. Također obiluje tvarima koje ublažavaju simptome glavobolje, artritisa i pojave gušavosti, te melatoninom, biljnim hormonom koji pomaže u regulaciji sna.

U okviru spomenutog projekta pokrenuta su znanstvena istraživanja čiji će rezultati oživjeti uporabu maraske u prehrambenoj industriji te dati nov poticaj lokalnim proizvođačima i prerađivačima. Valja napomenuti da će se, osim u razvoj novih proizvoda, dio novaca usmjeriti u edukaciju zainteresiranih lokalnih proizvođača i šire zajednice o mogućnostima prerade višnje maraske.

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Skip to content