Završetak Memorijalnog centra Faust Vrančić

Viseći most, mlin za masline i srednjovjekovni padobran: ovi atraktivni vanjski izlošci u prirodnoj veličini bit će izloženi ispred jedinstvenog Memorijalnog centra Faust Vrančić čija se gradnja, u čast našem velikom izumitelju, jezikoslovcu, polihistoru, inženjeru i biskupu, dovršava u Prvić Luci na otoku Prviću.

Nakon što je Grad Vodice uložio otprilike 450.000 eura i obavio najveći dio osnovnih građevinskih radova, u projekt dovršenja Memorijalnog centra Faust Vrančić uključila se i Europska unija, s gotovo milijun eura bespovratnih sredstava iz Programa predpristupne pomoći (IPA).

Zahvaljujući znatnim financijskim sredstvima Europske unije i Grada Vodica, očekuje se veliki porast turističkih posjeta ovom mirnom otočiću nadomak Vodica. Izgradnja Memorijalnog centra još je jedan dokaz da Europska unija potiče i očuvanje kulturne i povijesne baštine svojih budućih članica, u ovom slučaju promovirajući slavu velikog Šibenčanina Fausta Vrančića, izumitelja padobrana.

Po završetku takozvanih grubih radova na Centru, osobita će se pozornost posvetiti i hortikulturnom uređenju okolnog prostora, ali i izradi neizostavnih vanjskih izložaka – visećeg mosta, mlina za masline te srednjovjekovnog padobrana.

Upravo će najzanimljiviji dio projekta biti postavljanje stalnog postava mnogobrojnih Vrančićevih izuma koji će biti obogaćen multimedijalnim sustavom. Riječ je o sustavu koji će omogućiti interaktivni posjet muzeju gdje će posjetitelji, uz inventivnu igru svjetla, video prikaza i audio podlogu, potaknuti vlastita osjetila za doživljaj briljantnosti uma Fausta Vrančića. Ovaj idealan spoj tradicionalnosti tipičnog dalmatinskog otoka i inovativnosti te modernizma bit će obogaćen i nezaobilaznom ugostiteljskom ponudom, suvenirnicom, prodavaonicom i mjenjačnicom u izvanmuzejskom prostoru Memorijalnog centra.

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Skip to content