Završna konferencija o tri projekta Hrvatskog centra za razminiranje

Ličko-senjska županija ima još 134 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 9 gradova i općina. Realizacijom dvaju projekata na području Ličko – senjske županije razminirane su šumske površine i putovi uz državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom te su uklonjena 22 minska polja. Razminiranjem navedenog područja Republika Hrvatska je bliže ispunjavanju preduvjeta za ulazak u Schengen, povećana je sigurnost zaposlenika MUP-a pri obavljanju poslova uz granicu s BiH, omogućena je bolja kontrola državne granice, odnosno sprječavanje ilegalnih aktivnosti u pograničnom području. Konačno, ostvareni su preduvjeti za razvoj pograničnoga područja te unaprjeđenje prekogranične suradnje s BiH. Područje projekta je područje bivšeg vojnog aerodroma Željava, koje oslobođeno od mina može služiti lokalnoj zajednici u svrhu socio-ekonomskog razvoja.

Sisačko – moslavačka županija ima još 70,4 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 10 gradova i općina. Implementiranim projektom na području Sisačko – moslavačke županije uklonjena su 23 minska polja te je omogućeno unaprjeđenje socio-ekonomskih uvjeta u ratom pogođenim područjima, obnova i razvoj ruralne ekonomije, stvaranje sigurnosnih preduvjeta za održiv povratak i socio-ekonomski razvoj ratom pogođenih područja.

Konferencija je okupila brojne sudionike i visoke uzvanike. Sudionicima konferencije obratili su se -Mirella Rašić, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Vice Nekić, zamjenik župana Ličko-senjske županije, Ivo Žinić, župan Sisačko – moslavačke županije, Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Zamjenica Rašić podsjetila je kako je Hrvatska jedina članica EU kojoj je pružena pomoć za razminiranje, te iako je postignut znatan napredak u razminiranju unazad nekoliko godina, posao još uvijek nije dovršen ali, uvjerena je, Hrvatska će preko HCR-a uložiti dodatne napore u razminiranju pri čemu će imati punu potporu Europske komisije. Ravnatelj Modrušan zahvalio je svima na izuzetnoj potpori i suradnji te izrazio nadu da će dosadašnji projektni partneri nastaviti raditi istim tempom na razminiranju Hrvatske u sklopu novih programa, koji su u pripremi. Modrušan je posebice zahvalio na suradnji Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te SAFU, Europskoj uniji na doprinosu protuminskom djelovanja, te posebice pirotehničarima koji razminiranju Hrvatsku riskirajući svoju sigurnost. Pomoćnik ministra poljoprivrede Ivančić u svom je obraćanju praktično pojasnio kako jedan razminirani četvorni kilometar, prevedeno na poljoprivredni jezik, znači da 20 poljoprivrednih gospodarstava može ponovno koristiti svoje površine te je ovim projektima tisuću gospodarstava dobilo mogućnost ponovne obrade svojih zemljišta.

Ministar Božinović istaknuo je da je uspješna realizacija projekata razminiranja bitna jer povećavamo sigurnost, stvaramo preduvjete za rehabilitaciju minama zahvaćenog područja i posljedičan socio-gospodarski oporavak očišćenih krajeva. Također je naglasio kako je sigurnost u ovom kontekstu nužno promatrati kroz njezin pogranični aspekt.

– Svjedoci smo globalnih prijetnji i izazova u ovom dijelu Europe, naročito po pitanju nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala… Kako bismo bili korak ispred takvih izazova, sigurnost naše, ujedno i vanjske granice Europske unije, jest i mora biti na samom vrhu naših strateških ciljeva. Razminiranjem na području Republike Hrvatske izravno doprinosimo europskoj sigurnosti, a zbog pristupanja Schengenu to je ujedno i naša obaveza – rekao je ministar Božinović

– Doista sam zadovoljan što su postavljeni ciljevi ostvareni, a djelomično čak i premašeni. Takva učinkovitost argument je kvalitete i stručnosti hrvatskih pirotehničara, koji svoju profesionalnu prisebnost i odgovornost ne gube, ma u kakvim se okolnostima našli. Stoga i njima čestitam na svakodnevnoj predanosti i usredotočenosti pri odrađivanju zahtjevnih, rizičnih, stresnih i opasnih zadaća.

Nakon uvodnih obraćanja,voditeljica projekata, Gabrijela Subašić održala je prezentaciju realizacije projekata, u kojoj su iznijeti svi detalji provedbe i rezultati učinjenog te je rezimirana i predstavljena cjelokupna suradnja Hrvatskog centra za razminiranje i Europske unije od 1998. godine do danas.

Završno je sudionicima konferencije prikazan promotivni film „Put jedne mine“ koji je izrađen kao svojevrsna promocija i ujedno zahvala Europskoj uniji na doprinosu hrvatskom protuminskom djelovanju.

Izvor: http://portal53.hr/

Skip to content