Crna Gora i Hrvatska uspješno završile EU Twinning projekt „Podrška Institutu za lijekove i medicinske proizvode Crne Gore (CInMED)“

Uz podršku EU unaprijeđeno poslovanje Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore

Završnom svečanošću koja je održana u Podgorici, 19. srpnja 2022. godine, obilježen je završetak uspješne provedbe Twinning projekta „Podrška Institutu za lijekove i medicinske proizvode Crne Gore (CInMED)“. Projektom koji je financirala Europska unija (EU), a provela hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), uz administrativnu podršku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Republike Hrvatske, ojačani su kapaciteti i vidljivost CInMED-a, unaprijeđen je sustav farmakovigilancije i nadzora medicinskih proizvoda te je unaprijeđen sustav odobravanja lijekova, kliničkih ispitivanja i inspekcije u Crnoj Gori.

Ovim projektom Republika Hrvatska, kao država članica EU, pružila je tehničku pomoć CInMED-u u procesu usklađivanja poslovanja i zakonodavstva s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU u području lijekova i medicinskih proizvoda, ne samo kao dio procesa europskih integracija, već i radi poboljšanja zdravstvenog sustava i zaštite pacijenata u Crnoj Gori.

Skup je otvorila doc. dr Snežana Mugoša, voditeljica projekta zemlje korisnice i ravnateljica CInMED-a, zahvalivši svim sudionicima koji su pridonijeli uspješnoj provedbi projekta te istaknula odličnu suradnju s partnerskom institucijom hrvatskom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode. „Projekt je zapravo nastavak naše dugogodišnje uspješne suradnje tijekom koje nam je HALMED postao partner i podrška na putu prema Europskoj uniji, ali i uzor u primjeni najviših europskih i međunarodnih standarda u našem radu i izgradnji vlastitih potencijala i vjerodostojnosti Instituta“, rekla je Mugoša.

Lina Čačić, dugoročna twinning savjetnica na ovom projektu, zaposlena u HALMED-u, predstavila je rezultate projekta i istaknula najvažnije aktivnosti.

Voditelj programa pri Delegaciji EU Dobromir Hristov je rekao kako vjeruje da će uspješni rezultati ovog projekta imati dalekosežne učinke: „Osiguravanje visokih standarda za lijekove i medicinske uređaje ključni je dio ukupne slagalice, koji štiti građane Crne Gore i EU od štetnih proizvoda i prakse. Stoga se nadam da će Crna Gora, nadovezujući se na postignuća projekta, uspjeti očuvati visoku razinu standardizacije i akreditacije neophodnu za držanje koraka s EU na putu pristupanja”.

Ravnatelj HALMED-a i voditelj projekta prof. Siniša Tomić, izjavio je da su ovim projektom postignuti impresivni rezultati, ali da se regulatorna pravila Europske unije stalno mijenjaju i unapređuju, te se CInMED i druge crnogorske institucije koje prate lijekove i medicinska sredstva u Crnoj Gori suočavaju sa sve većim izazovima kako bi osigurali svom tržištu odgovarajući regulatorni okvir usklađen s propisima EU. „Kroz razmjenu znanja naši su stručnjaci provodili intenzivnu prilagodbu cjelovitih pravila i smjernica europskim standardima. Mogu zaključiti da se tijekom ove suradnje kontinuirano usvaja europska pravna stečevina koja će se i dalje primjenjivati ​​u razvoju institucionalnih i regulatornih kapaciteta CInMED-a“, rekao je prof. Tomić.

EU Twinning projekti vrlo su važan mehanizam za prijenos znanja članica Europske unije u zemlje kandidatkinje u određenim područjima važnim za proces pristupanja EU. „Ovo je šesti od ukupno sedam Twinning projekata u Crnoj Gori koje su dosad provodile hrvatske institucije“, rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj.E. Veselko Grubišić. Istaknuo je opredijeljenost Republike Hrvatske za pomoć Crnoj Gori u procesu integracije u europsku obitelj te pozvao crnogorske institucije da se više uključe u EU projekte i maksimalno iskoriste sve prednosti koje oni pružaju.

Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja Crne Gore na čelu s ministrom Dragoslavom Šćekićem, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Ministarstva europskih poslova Crne Gore, Direktorata za financiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u sklopu Ministarstva financija Crne Gore, Službe za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, hrvatske Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, te predstavnici CInMED-a i HALMED-a.

Projekt je financirala Europska unija u iznosu od 340.000 eura i sufinancirala Crna Gora u iznosu od 60.000 eura, u trajanju od 18 mjeseci, od siječnja 2021. do srpnja 2022. godine.

Skip to content