Održana početna konferencija projekta "Nikola Tesla Poduzetnički centar" u Karlovcu

U prvom redu mladi, učenici, studenti koji su u Karlovcu u obrazovnim institucijama, na Veleučilištu i u školama, imat će priliku kroz ovaj memorijalni dio učiti o dosezima Tesle, ali zapravo u cijelom ovom kompleksu koji je posvećen znanju, inovacijama i razvoju poduzetništva baziranom na znanju i inovacijama, nadahnjivati se i za svoje projekte, ambicije s kojima će vjerujem obogaćivati i ovaj grad i cijelu Hrvatsku“ , rekla je ministrica Obuljen Koržinek, ističući potrebu za edukacijom mladih kako bi znali koliko je taj naš velikan sa svojom vizijom i znanjem promijenio svijet.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, osvrnuli su se na značaj koji za Karlovac i karlovačku gimnaziju ima ovaj projekt.

Beskrajne Tesline ideje bile su inspiracija i petero arhitekata iz Karlovačke županije za „beskrajnu kuću“ koja će  biti škola, muzej, poduzetnički centar i turistička atrakcija grada Karlovca i Karlovačke županije. Htjeli smo vrednovati činjenicu da je ovom zgradom hodao Nikola Tesla, da je njegova svjedodžba u Gimnaziji bila posljednje njegovo formalno obrazovanje i da je tri godine živio u Karlovcu“, izjavila je županica.

Na press konferenciji su sudjelovali i zamjenik ravnatelja Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslav Kralj i pomoćnica ravnatelja SAFU-a Željka Perić.

Kroz obilazak prostora predstavljena je „Kuća Nikole Tesle“ – suvremen i arhitektonski fluidan objekt, namijenjen mladima i razvoju znanosti. Ova „beskonačna kuća“ na tri etaže, bit će prostorno koncipirana na način da prikazuje vremensku crtu kroz Teslin život, pritom nudeći sadržaje i idejna rješenja za sve uzraste. Jedan dio Kuće će činiti prostori za rad i učenje te višenamjenska dvorana, a drugi dio je zamišljen kao memorijalni dio posvećenim liku Nikole Tesle sa svim potrebnim pratećim sadržajima (kantina, garderoba, sanitarije, tehnička soba). Također, poseban naglasak želi se staviti na poistovjećivanje s Teslom na osobnoj razini – odnos s obitelji, strahovi, opsesije, zbog čega sami izumi neće biti prikazivani u Kući, kako bi se posjetitelji orijentiraju na aspekt motivacije i ustrajnosti u svojim idejama.

Ovo je jedan od 24 ugovorena projekta na području Karlovačke županije, čija je ukupna vrijednost 581,6 mil. kuna od čega je 461,8 mil. kuna bespovratnih sredstava. Do sada je devet projekata završilo s provedbom. Na području Grada Karlovca ugovoreno je 12 projekata ukupne vrijednosti 374,4 mil. kuna od čega je 297,6 mil. kuna bespovratnih sredstava.

Skip to content