Ravnatelj Petric za Glas Slavonije – "Brojnim projektima u Slavoniji i Baranji smanjujemo nejednakosti"

Na području Osječko-baranjske županije ugovaraju se razni projekti, pri čemu važnu ulogu ima Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), koja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. ima ulogu posredničkog tijela razine 2 za većinu specifičnih ciljeva iz devet prioritetnih osi, pa tako ugovaraju i prate raznolike projekte iz područja socijalnog uključivanja i zdravlja, inovacija, istraživanja i znanosti, razvoja informacijske i komunikacijske infrastrukture, poslovne konkurentnosti, unaprjeđenja prometnog sektora, obrazovanja, zaštite okoliša, kulturne i prirodne baštine… Nedavno su na području Osječko-baranjske županije ugovoreni novi projekti, pa smo iskoristili priliku za razgovor s ravnateljem SAFU-a, Tomislavom Petricem.

Prije nekoliko dana bili ste u Osijeku i Belom Manastiru na potpisivanju novih ugovora za projekte Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe i PEER centar koji će se provoditi na tom području. O čemu se točno radi?
– Tako je, nastavljamo suradnju s Osijekom i Belim Manastirom. U Osijeku smo ugovorili nastavak obnove područja osječke Tvrđe, čime ulažemo novih 90,2 milijuna kuna u rekonstrukciju i dogradnju 30.000 četvornih metara ulica, pješačkih površina, trgova i druge komunalne infrastrukture tog područja koje predstavlja simbol Osijeka. S Gradom Belim Manastirom ugovorili smo novi, peti zaredom i više od 32 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja PEER centra u naselju Šećerana. Taj je projekt jedan od razvojnih prioriteta Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda te je za njegovu realizaciju osigurano 27,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Provedbom ovog projekta kojim će se renovirati i prenamijeniti oko 2200 četvornih metara bivšeg restorana Tvornice Šećera formirat će se višenamjenski poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar (PEER centar). U tom novom kompleksu PEER centra bit će uređen novi prostor za dječji vrtić, stambenu zajednicu udomljene djece koja izlaze iz sustava udomiteljstva, ured Poduzetničkog centra s osam do deset poslovnih prostora za male i srednje poduzetnike, s naglaskom na potrebe poduzetnika početnika kao i hostel baziran na neprofitnom poduzetništvu, čime se najosjetljivijim društvenim skupinama s ovog područja omogućuju bolji uvjeti života i rada.

U što se još ulaže na području Belog Manastira?
– Što se tiče projekata čiju provedbu prati SAFU, drago mi je da mogu istaknuti kako se na području Belog Manastira doista puno radi i puno ulaže kroz projekte financirane EU sredstvima. Primjerice, u županijski projekt unaprjeđenja primarne zdravstvene zaštite, čija je ukupna vrijednost 23,9 milijuna kuna i kojim se financira obnova i opremanje šest domova zdravlja u županiji, uključen je i Dom zdravlja Beli Manastir. Tako će, s pomoću EU sredstava, sufinancirati izvođenje radova promjene energenta na prirodni plin u ambulantama u Baranjskom Petrovom Selu, Duboševici i Topolju. Uz navedeno, za dom zdravlja nabavlja se i nova dentalna te medicinska oprema poput ultrazvuka, EKG-a, terapijskih lasera, defibrilatora i slično. S Gradom Belim Manastirom kao korisnikom provodimo pet projekata ukupne vrijednosti gotovo 55 milijuna kuna. Uz ranije spomenuti projekt PEER centra tu su i drugi projekti kojima se poboljšava život građana Belog Manstira. Kroz 9,3 milijuna kuna vrijedan projekt za socijalno najugroženije skupine građana Belog Manastira i njihove obitelji, gradimo 20 stanova, čime će se pridonijeti smanjenju nejednakosti, socijalne isključenosti i siromaštva na tom području. Problem nedostatka prikladnog prostora za javna događanja i druge aktivnosti riješen je ulaganjem od sedam milijuna kuna u uređenje doma Branjin Vrh, koji svoja vrata otvara vrtićkim skupinama, djeci s teškoćama u razvoju te sportskim i drugim civilnim udrugama. Za osnovnoškolce u Belom Manastiru osigurali smo prostor za produženi boravak učenika uređenjem nove školske knjižnice i gradnjom dviju novih učionica, u što se uložilo 3,3 milijuna kuna, a projektom izgradnje kapaciteta gradske uprave osigurat će se stručno usavršavanje zaposlenika, što je dobar zalog za budućnost i nastavak uspješnog provođenja projekata.

Prijavljuju se i novi projekti, možete li najaviti neka nova ulaganja i projekte za građane Belog Manastira?
– Veseli me što mogu reći da su u postupku dodjele već novi projekti koji će se provoditi na ovom području. Radi se o projektima za razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Belom Manastiru, za koje prijavitelji imaju na raspolaganju 4,25 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Uz to, nastavljamo i provedbu intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda kroz 12,5 milijuna kuna vrijedan projekt ‘Kuća baranjskog kulena‘, kojim će se malim proizvođačima omogućiti bolji uvjeti za prezentaciju, degustaciju i plasman ovog autohtonog baranjskog proizvoda. No, to je samo dio projekata i mogućnosti za građane jer unutar OPKK imate i druge pozive za prijavu projekata koji su u nadležnosti drugih institucija u sustavu, a tu su i drugi operativni programi, poput Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali ili Program ruralnog razvoja u sklopu kojih su otvoreni natječaji za financiranje raznih projekata koji se objavljuju na mrežnim stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sva ova ulaganja u konačnici će ojačati lokalnu zajednicu te potaknuti gospodarski rast, razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, čime želimo zaustaviti iseljavanje stanovništva, ali i potaknuti povratak naših Slavonaca i Baranjaca na ovo područje.

Što je s provedbom projekata u drugim dijelovima Osječko-baranjske županije?
– SAFU na području županije prati provedbu 36 projekata, čija je ukupna vrijednost više od 1,3 milijarde kuna, od kojih mogu istaknuti projekte kojima se obnavlja i uređuje cijelo područje Tvrđe u Osijeku i u sklopu kojih se ulaže više od 161 milijun kuna za valorizaciju tog područja. Građani Osijeka nedavno su dobili i 12 novih niskopodnih gradskih autobusa uz pomoć EU sredstava, čime se povećava dostupnost i sigurnost usluge javnog gradskog prijevoza, a ulažemo i 267 milijuna kuna u modernizaciju tramvajske infrastrukture. U luci Osijek gradi se terminal za pretovar rasutih tereta, što je 145 milijuna kuna vrijedan projekt. Za gotovo 1000 studenata koji studiraju u Osijeku kroz dva, gotovo 200 milijuna kuna vrijedna projekta obnovili smo postojeće i gradimo dva nova studentska paviljona, što će uvelike smanjiti troškove studiranja studentima koji gravitiraju ovom području. U Dardi dograđujemo i uređujemo dječji vrtić u kojem će se igrati i učiti 180 djece. Više od 80 milijuna kuna ulažemo u zdravstvo gradnjom i opremanjem nove zgrade KBC-a Osijek, što će podići kvalitetu liječenja i smanjiti liste čekanja, a tu je i otprije spomenuti projekt unaprjeđenja primarne zdravstvene zaštite. Za gradnju poduzetničkih inkubatora i razvoj poduzetništva u županiji projektima vrijednim više od 42 milijuna kuna malim i srednjim poduzetnicima omogućavamo jačanje kapaciteta u svrhu privlačenja novih investicija. Kroz četiri različita projekta, poput Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš, u promicanje prirodne baštine ulažemo više od 113 milijuna kuna za unaprjeđenje atraktivnosti turističke ponude ovog područja, što će rezultirati dolaskom većeg broja posjetitelja, a tu su i drugi projekti…

Kakva je trenutna situacija s povlačenjem sredstava iz EU fondova?
– Situaciju vam najbolje mogu objasniti na primjeru institucije kojoj sam na čelu. Naime, SAFU je prije tri godine imao ugovorenih projekata u vrijednosti od milijardu kuna, a sada se taj iznos popeo na 21 milijardu, s tendencijom rasta prema brojci od 29 milijardi kuna do kraja 2019. Samo prošle godine ugovorili smo 163 projekta ukupne vrijednosti 5,9 milijardi kuna diljem Republike Hrvatske, a trenutno u provedbi imamo čak 410 projekata, i ta se brojka povećava iz dana u dan. Kada govorimo o procesu ugovaranja, tijekom posljednje tri godine imali smo veliki uzlazni rast, dok od ove godine kreću intenzivnije aktivnosti provedbe ugovorenih projekata i one će trajati još sigurno tri do četiri godine, a sve dobrobiti ovih projekata i razvoj koji će uslijediti bit će vidljivi u punom opsegu nakon završetka provedbe projekata kada sve bude u svojoj funkciji.

Izvor: http://www.glas-slavonije.hr/ 

Skip to content