U Belom Manastiru potpisani ugovori u vrijednosti 17,6 milijuna HRK

\”Drago mi je da smo ponovno došli u Beli Manastir u provedbi Intervencijskog plana za Beli Manastir i Općinu Darda, vrijednog 133,3 milijuna kuna, namijenjenih za financiranje infrastrukturnih projekata\” – istaknula je ministrica Žalac te dodala kako je potpisivanje ovih ugovora iznimno važno budući da se ti projekti odnose na poduzetnike i poduzetništvo. Istaknula je, nadalje, kako je potpisivanje sličnih ugovora važan doprinos i Projektu Slavonija. Naglasila je kako su do sada ugovoreni projekti za Beli Manastir i Općinu Darda vrijedni približno 110 milijuna kuna, podvlačeći da svega ne bi bilo bez dobre uzajamne suradnje. S njom se složio i Petric, pohvalivši ažurnost ‘‘belomanastirske ekipe‘‘, dodavši kako će Intervencijski plan vjerojatno u cijelosti biti izvršen, što znači da će biti povučena sva predviđena sredstva.

Ravnatelj SAFU, Tomislav Petric, istakuno je predstojeće potpisivanje ugovora za realizaciju projekta obnove prometne infrastrukture na području Belog Manastira te ugovora za dugo očekivani projekt izgradnje gradskog sportskog parka i bazena, dajući tako do znanja kako je pri izmjenama Intervencijskog plana, koje će uslijediti u srpnju, moguće spajanje dvaju projekata, rekonstrukcije stadiona i bazena.

Govoreći o Kući baranjskog kulena, čija bi gradnja u Branjinom Vrhu trebala krenuti za približno dva mjeseca, gradonačelnik Rob istaknuo je kako je riječ o vrlo važnom projektu, koji će proizvođačima tog već brendiranog baranjskog proizvoda omogućiti proizvodnju većih količina ove namirnice.

\”Kvaliteta postoji, ali je sporna količina. Kuća baranjskog kulena će omogućiti povećanje kapaciteta, i to u kontroliranim uvjetima\” – istaknuo je Rob, objašnjavajući kako će u njoj biti izložbeni prostor i proizvodni pogoni za mljevenje mesa te komore za sušenje i zriobu. Nakon njezina puštanja u rad, dodao je, na svoje bi mogli doći i manji proizvođači. Izrazio je zadovoljstvo i potpisivanjem ugovora s belomanastirskim poduzetnicima, naglasivši kako vjeruje da će, zahvaljujući dobivenim sredstvima, biti otvorena i nova radna mjesta.

Dožupan osječko-baranjski, Goran Ivanović, u cijeloj priči vidi određenu dozu optimizma za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem. Inače, nakon ovog potpisivanja, vrijednost belomanastirskih ugovorenih projekata obuhvaćenih Intervencijskim planom dosegla je 60-milijunski iznos. Podsjetimo, između ostalih, realiziran je projekt adaptacije Doma kulture u Branjinom Vrhu i izgradnja zgrade za produženi boravak u OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru, do kraja rujna bit će završena potpuna rekonstrukcija dviju ulica, nešto ranije za useljenje će biti spremna zgrada za socijalno ugrožene, a dobro napreduje izgradnja PEER centra.

Centar za proizvodnju kulena bit će sagrađen u Branjinom Vrhu, u zgradi u vlasništvu Grada, čime će ovo prigradsko naselje postati snažno i cjelovito područje. Kulen, kao jedan od najcjenjenijih i najprepoznatljivijih proizvoda Baranje, bitan je element gospodarskog razvitka ovog područja te je potrebno kvalitetnije komercijalizirati i ujednačiti njegovu proizvodnju. Mnogi proizvođači kulen proizvode u vlastitim domaćinstvima, recepturom koja se prenosi naraštajima. Brojni su elementi koji utječu na kvalitetu ovog proizvoda, a stvaranjem prostornog preduvjeta za njegovu proizvodnju, osigurati će se onaj najvažniji.

Ugovore su jučer potpisali predstavnici sljedećih tvrtki: TF Systems j.d.o.o., Tehno filter d.o.o., Realis Grupa d.o.o., Zadravec d.o.o., Montri d.o.o., Lumar d.o.o. i GB Inženjering d.o.o. Svi oni imaju proizvodne pogone na poslovnoj zoni i očekuju se nova radna mjesta.

Izvor: http://www.glas-slavonije.hr/

Skip to content